Záverečné reči na súde s Mikulášom Č. a spol. odznejú v piatok 20. októbra

18.10.2006 Prešov

Prešov 18. októbra (TASR) - Záverečné reči na súde s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a spol. odznejú v piatok 20. októbra. Rozhodla o tom na záver dneš...
Prešov 18. októbra (TASR) - Záverečné reči na súde s údajným bossom podsvetia Mikulášom Č. a spol. odznejú v piatok 20. októbra. Rozhodla o tom na záver dnešného pojednávacieho dňa predsedníčka senátu Okresného súdu (OS) v Prešove.

Procesné strany nevzniesli žiadne nové návrhy na dokazovanie a nevyplynuli ani z dnešného šestnásteho pojednávacieho dňa. V piatkovom programe má byť aj konštatovanie listinných dôkazov. O vynesení rozsudku predsedníčka senátu nepovedala nič.
Ani hodinová konfrontácia kľúčového svedka Alexandra H. proti Mikulášovi Č. so svedkom Ladislavom S. a ani popoludňajšie výsluchy štyroch policajných vyšetrovateľov z Košíc nepriniesli do celého prípadu podstatne nič nové. Dnešné dokazovanie sa konalo na návrh žalobkyne, zástupkyne Krajskej prokuratúry v Trenčíne po tom, čo 11. októbra Alexander H. , známy v podsvetí ako Šani, vo svojej obšírnej výpovedi tvrdil, že ho na výpoveď v prípravnom konaní naviedli viacerí ľudia vrátane Ladislava S. , pričom vyšetrovatelia mu mali upravovať výpovede. Všetci popreli pravdivosť Šaniho slov.
Ladislav S. povedal o sebe, že nikdy pracovníkom Slovenskej informačnej služby nebol, tak ako to o ňom vyhlásil Šani. Na Šaniho opakované tvrdenia, že on ho navádzal, aby vypovedal tak, aby bol obvinený Mikuláš Č. a jeho komplici, sa rozčúlil a priamo v pojednávacej miestnosti povedal na adresu Šaniho, že ho krivo obvinil, preto ho zažaluje. To isté urobila ako svoju zákonnú povinnosť aj predsedníčka senátu OS.
Vyšetrovatelia popreli, žeby Šanimu nejakým spôsobom upravovali výpovede, žeby ho navádzali na ne. Vyšetrovateľ, ktorý sa celým prípadom zaoberal od začiatku, na otázku jedného z obhajcov, či aj on nepodá na Šaniho trestné oznámenie za krivé obvinenie zo zneužívania právomocí verejného činiteľa, odpovedal, že nie. \"Na také útoky som zvyknutý, je to bežné, \" konštatoval.
Šani pred súdom povedal, že mu vyšetrovateľ pomáhal \"ako kamarátovi\". Ten sa pri konfrontácii ohradil slovami: \"My nie sme kamaráti... Viackrát mi tak nehovorte, keď nechápete význam tohto slova. \"
Podľa výpovede na súde sa Šani nezúčastnil na žalovaných skutkoch - vraždách osôb z kriminálneho prostredia Jána Kromku, brata na doživotie odsúdeného nájomného vraha Alojza Kromku, prezývaného Lojzo Čistič, a Petra Klešča v septembri a v októbri 1997. O oboch len počul od - dnes už nebohých - ich spolupáchateľov Roberta Holuba a Karola Kolárika. Aby však jeho konanie bolo čo najhodnovernejšie, tak ho svedok Ladislav S. mal naviesť na to, aby sa medzi páchateľov zaradil aj on sám. V pôvodnej obžalobe KP v Trenčíne figuroval medzi spolupáchateľmi. V prípravnom konaní však začal spolupracovať s orgánmi činnými v trestnom konaní, tak jeho trestnú vec vylúčili na samostatné konanie o dohode o vine a treste. Dvaja vyšetrovatelia dnes vyhlásili, že Šani sa sám prihlásil na polícii a vypovedal k obom žalovaným skutkom ešte len ako svedok 15. a 16. novembra 2004.
Mikuláš Č. sa počas dnešného pojednávania veľmi nevyjadroval. Na margo konfrontácie Šaniho a Ladislava S. akurát povedal mimo kontextu, že jeho bývalí priatelia sú jeho súčasní nepriatelia.
 

Vyberte región

mark